Asado

Ο δρόμος προς την καρδιά της Αργεντινής έρχεται μέσα από το asado ή μπάρμπεκιου. Είναι γνωστό και ως parrillada και είναι «έγκλημα» να φύγετε από τη χώρα χωρίς να περάσετε ένα απόγευμα δίπλα σε μια ανοιχτή φωτιά μιας ψησταριάς. Αυτό είναι το εθνικό πιάτο της χώρας αφού προέρχεται από τους gauchos. Θα βρείτε βοδινό, χοιρινό, παϊδάκια και λουκάνικα στη φωτιά, ενώ στην Παταγονία θα συναντήσετε ολόκληρο αρνί ή γουρούνι στις φλόγες. Ελαφρώς αλατισμένο, με topping chimichurri και συνδυασμένο με Malbec, και κάπως έτσι θα καταλάβετε τι εστί Αργεντινή.

Chimichurri

Το Chimichurri είναι μια πράσινη σάλτσα από ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίγανη, κρεμμύδι, σκόρδο, νιφάδες από πιπεριά τσίλι, ελαιόλαδο και λίγο ξύδι ή λεμόνι και αποτελεί το εθνικό καρύκευμα της Αργεντινής. Χρησιμοποιείται και ως μαρινάδα, αν και τις περισσότερες φορές «σκεπάζει» ψητά κρέατα και άλλα αλμυρά τρόφιμα ανά τη χώρα.

Empanadas

 

Ένα ακόμη δώρο των Μαυριτανών στους Ισπανούς και εν τέλει στους Αργεντινούς. Οι empanadas είναι καλά τηγανητές ή ψητές πίτες με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, ανάλογα με την περιοχή. Οι γλυκιές empanadas είναι συνήθως γεμάτες με μαρμελάδα κυδώνι, πάστα γλυκοπατάτας ή dulce de leche και στη συνέχεια πασπαλίζονται με κανέλα, ζάχαρη ή γλυκές σταφίδες. Οι αλμυρές empanadas τυλίγουν βραστό καρυκευμένο κιμά, κοτόπουλο, κρέας κατσίκας, τυρί και λαχανικά, με τις ενδείξεις πάνω στη ζύμη να ταυτοποιούν τι ακριβώς υπάρχει μέσα. Οι empanadas είναι δημοφιλείς στην εργατική τάξη.

Provoleta

Με την provoleta οι Αργεντινοί δίνουν νέο νόημα στο τυρί στη σχάρα. Είναι μια συνέπεια της ιταλικής μετανάστευσης στη χώρα αφού αποτελεί παραλλαγή του τυριού provolone. Είναι πικάντικο και κόβεται σε φέτες όπου ολοκληρώνεται με topping από βότανα. Το σχεδόν-λιωμένο τυρί είναι τραγανό και ελαφρώς καραμελωμένο εξωτερικά ενώ παράλληλα είναι καπνιστό εσωτερικά. Είναι ακόμη καλύτερο με λίγο ελαιόλαδο ή με μια κουταλιά chimichurri.

Matambre arrollado

Ενώ η Αργεντινή είναι δημοφιλής για τις παχιές πλάκες κρέατος, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε arrollado matambre. Αυτή η εξαιρετικά λεπτή φέτα κρέατος κόβεται αρχικά σε πολύ λεπτές φέτες και έπειτα παίρνει γέμιση από λαχανικά, βραστά αυγά, βότανα και ελιές. Το κρέας πηγαίνει γύρω από τη γέμιση και έπειτα βράζεται, ψήνεται ή μπαίνει στη σχάρα. Η κυριολεκτική μετάφραση του matambre είναι «δολοφόνος πείνας» και arrollado σημαίνει «να τυλίγεις». Αυτό το κομμάτι κρέας είναι το πρώτο που ετοιμάζεται στη σχάρα και διώχνει την πείνα, εξ ου και το όνομά του.

Carbonada

 

Κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών στην Αργεντινή η carbonada είναι ένα βασικό πιάτο. Φτιάχνεται από κρέας, πατάτες (γλυκές και λευκές), καλαμπόκι, καρότα, πιπεριές, μπέικον και στη συνέχεια ολοκληρώνεται με φρούτα, από αποξηραμένα βερίκοκα και σταφίδες μέχρι ροδάκινα, αχλάδια και πράσινα σταφύλια. Η γέμιση μπαίνει μέσα σε μια κολοκύθα και τοποθετείται στη σχάρα. Μπορούν να βρεθούν διάφορες παραλλαγές της carbonada, μέχρι και μέσα σε empanadas.

Choripan

Το choripan είναι το απόλυτο street food της Αργεντινής. Φτιάχνεται με χοιρινό και βοδινό chorizo μαγειρεμένο πάνω στα κάρβουνα ή σε ξύλα. Το λουκάνικο ψήνεται και μετά ολοκληρώνεται με topping chimichurri. Σερβίρεται ανάμεσα σε φέτες τραγανού ψωμιού. Εξαρτάται από την περιοχή, αλλά μπορούν να προστεθούν καραμελωμένα κρεμμύδια, μελιτζάνες τουρσί, πράσινες πιπεριές και μια σειρά από άλλα καρυκεύματα.