Μαγιονέζα

 

Αυτή η σάλτσα τρώγεται κρύα, συνοδεύει κρεατικά, θαλασσινά και σαλάτες κυρίως. Είναι μία σάλτσα αν όχι η μοναδική που λόγω των ευπαθών των  πρώτων  υλών, απαγορεύεται να φτιάχνετε από τον καθένα μας, παρά μόνο για χρήση επι της στιγμής  ή για προσωπική μας χρήση.    

Παράγωγα αυτής

Επεξεργαζόμαστε κρόκους αυγού σε ένα μίξερ με δυνατή ταχύτητα. Αφου έρθει σε ένα στάδιο το οποίο έχει φέρει άσπρο χρώμα και αφρώδη  υφή. Χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο το οποίο προσθέτουμε .  

Ανταλούζ

Μαγιονέζα ντοματέ, ζαράκια πιπεριάς Φλωρίνης. Συνοδευτικά κρύα ψάρια, οστρακοειδή, θαλασσινά,

Ταρτάρ

Μαγιονέζα κλασική με κρόκου περασμένοι απο  ρεντέ, κρεμμύδι ψιλοκομμένο σιμπουλέτ, κορνισον, κάπαρη ψιλοκομμένη και μαϊντανό. Συνοδεύει κρύες σαλάτες και ορεκτικά.

Μαγιονέζα Σαντιγύ

Μαγιονέζα κλασική με την προσθήκη χυμό λεμονιού και την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε χτυπημένη σαντιγύ.  

Βερτ

Μαγιονέζα κλασική με την προσθήκη αρωματικών και μείγμα μιρεπουά λαχανικών μπλανσαρισμένα. ( εστραγκόν, σερφέιγ, κρεσόν, κορνισόν.)  Συνοδεύει κρύα ψάρια, οστρακοειδή, τερρίνες κ.α

Κοκτέιλ

Μαγιονέζα με ανάμειξη σάλτσα ντομάτας κέτσαπ, κονιάκ, σάλτσα ανγκλέζ και ταμπάσκο μέχρι να γίνει ελαφρώς καυτερή. Σάλτσα ανγκλαίζ. Συνοδεύει γαρίδες αστακούς και σαλάτες.

Ρεμουλάντ

Μαγιονέζα με μουστάρδα, κορνισόν, κάπαρη ψιλοκομμένη, μαϊντανό, σερφέιγ, εστραγκόν και ψιλοκομμένη αντζούγια.

Συνοδεύει.  ψάρια τηγανιτά, και μύδια τηγανιτά.

Μαγιονέζα τυρολιέν

Μαγιονέζα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι φρ. και πουρέ ντομάτας, πιπέρι λευκό.

Συνοδεύει. Κρεατικά σχάρας κ.α

 

 

 

Φωτογκαλερί: κρύες σάλτσες Μαγιονέζα / παράγωγα