Τα ψάρια όλων τον ειδών  και κατά ποικιλίες  χωριστά, αποτελούνται  από τα παρακάτω διατροφικά χαρακτηριστικά.  

Όλα τα ψάρια αποτελούνται  από νερό, λίπη, λευκώματα, άλατα, μεταλλικά στοιχεία, φώσφορο, ιώδιο, σίδηρο και βιταμίνες A,B,C,D

Όπως σε όλες τις τροφές έτσι και στα ψάρια, υπάρχουν διαχωρισμοί ανα κατηγορία στα διατροφικά χαρακτηριστικά τους, όπως το λίπος, σίδηρο και βιταμίνες.

Παρακάτω θα σας αναλύσω μερικές  από τις κατηγορίες και τα  αντίστοιχα  τροφικά τους χαρακτηριστικά.    

 

Ψάρια άπαχα σε λίπος λιγότερο από το ποσοστό του 5%

Γλώσσα, Σφυρίδα, Συναγρίδα, Μαγιάτικο, Μπακαλιάρος, Λαυράκι, Πέστροφα.

Ψάρια με λίπος σε περισσότερο από 6-7%

Σαρδέλα, Ρέγγα, Σκουμπρί.

Ψάρια με λίπος σε ποσοστό περισσότερο από 10% 

Σολομός , Τόνος

 

Η Ποιότητα του ψαριού και τα διακριτικά τους. 

  1. Από την κατηγορία
  2. Από την τροφή
  3. Από τον τόπο που μεγαλώνει και τρέφεται,
  4. Τέλος η ποιότητα του ψαριού στο πιάτο μας αποτελείτε ακόμα και από τον τρόπο που διατηρείται στο κατάστημα εστίασης η του ιχθυοπωλείου.

Πώς να ξεχωρίσεις το φρέσκο ψάρι.

  1. Από την μυρωδιά θάλασσας και όχι ψαριού, στο σώμα και στη περιοχή όπου βρίσκονται τα  βράγχια του .
  2. Να μην είναι το σώμα του δύσκαμπτο, με αλωμένη και μαλακή σάρκα.
  3. Τα λέπια του να είναι γυαλιστερά κα9 καλά κολλημένα στο σώμα του.
  4. Γυαλιστερά μάτια με έντονο χρώμα.