Είναι το αναγνωρισμένο παγκοσμίως κατοχυρωμένο εθνικό μας τυρί. Παράγεται από τα παλαιά αρχαία χρόνια και παρασκευάζεται από πολλές εγχώριες περιοχές μας.
Πλέον έχει κατοχυρωθεί από την Ε.Ε η ονομασία φέτα μόνο η παραγωγή ελληνικού τυριού, το οποίο αποτελείτε από πρόβιο η αιγοπρόβειο ( δηλαδή μείξη 30% γάλα κατσικίσιο) το οποίο διατηρείτε σε άλμη . Η παραμικρή ποσότητα αγελαδινού γάλακτος, δεν έχει καμία σχέση το προϊόν ε το ελληνικό τυρί φέτα το οποίο μετατρέπετε σε λευκό τυρί.
Η φέτα είναι ένα τυρί το οποίο διατηρείτε σε άλμη. Παράγεται από την Αρχαία Ελλάδα και σήμερα είναι πλέον αποκλειστικά εθνικό προϊόν. Παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ή αιγοπρόβειο, δηλαδή με έως 30% κατσικίσιο γάλα. Η φέτα είναι αλμυρή και η διάρκεια διατήρησης της είναι 3 μήνες περίπου. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα αλιώνεται και έτσι χάνει την γεύση της καθώς και την ποιοτική συστατική μάζα της, γιατι αφυδατώνεται και προσβάλλεται από διάφορους μικροοργανισμούς. Η ποικιλία αλλάζει και την βρίσκουμε λιγότερο ή περισσότερο σφιχτή. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται μέσο όρο είναι μέχρι και 45% και δεν ξεπερνάει τα 60%.