Η ποικιλία που περιέχει ένα πιάτο με αυτόν τον όρο, είναι κάποιες κρύες ποικιλίες κρεατικών, πουλερικών ψαρικών κ.α.

Μερικές από της παρασκευές αυτών των κατηγοριών είναι όπως

         I.            Κρεατικά / νουά κρύο, φιλετάκια μοσχαρίσια , χοιρινό ρολό κρύο κ.α

       II.            Πουλερικά / κοτόπουλο και ότι συνεπάγεται σε αυτήν την κατηγορία και μπορεί να φαγωθεί κρύο

     III.            Ψαρικά, καπνιστά ψαρικά, θαλασσινά  / μπουργκινιόν θαλασσινά , ποσέ, φρ θαλασσινά με λεμόνι, γαρίδες κ.α  

     IV.            Αλλαντικά

       V.            Αυγά

     VI.            Σαλάτες

   VII.            Σαλάτες αλοιφές 

Φέτα.

Είναι το αναγνωρισμένο  παγκοσμίως κατοχυρωμένο εθνικό τυρί.  Παρασκευάζεται από τα παλαιά αρχαία χρόνια και παράγεται από πολλές εγχώριες περιοχές.

Πλέον έχει κατοχυρωθεί από την Ε.Ε η ονομασία φέτα μόνο  η παραγωγή ελληνικού τυριού, το οποίο αποτελείτε από πρόβιο η αιγοπρόβειο  ( δηλαδή μείξη 30% γάλα κατσικίσιο) το οποίο  διατηρείτε σε άλμη .  Η παραμικρή ποσότητα αγελαδινού γάλακτος, δεν έχει καμία σχέση το προϊόν ε το ελληνικό  τυρί φέτα το οποίο μετατρέπετε σε λευκό τυρί.  

 

Γιαούρτι.

Το ελληνικό γιαούρτι, στην Ελλάδα χρησιμοποιείται και σαν κύριο συστατικό της διατροφής μας, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  χρησιμοποιείτε περισσότερο σαν επιδόρπιο.

Στην Ελλάδα έχουμε την απαγόρευση  σκόνης πλήρους γάλακτος ενώ σε άλλες χώρες όχι.

Στην Ελλάδα έχουμε την απαγόρευσή, αποβουτυρωμένου  γάλακτος, καθώς και την κατανάλωση γιαουρτιού με χρωστικές ίνες, συντηρητικά και ζάχαρη.  

Επίσης απαγορεύεται η χρήση κιζεϊνικών  αλάτων ασβεστίου για την παραγωγή  γιαουρτιού.

 

ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΆΟΥΝΤΕΡ - ΣΌΔΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ- ΑΜΟΝΙΑ

Το μπέικιν και τα παραπάνω διογκωτικά υλικά, Χρησιμοποιούνται για αφράτα παρασκευάσματα, στα οποία πρέπει να δώσουμε ένα αφράτο και ογκώδες αποτέλεσμα.  

Ό τρόπος  με τον οποίο ενεργούν τα υλικά με μορφή σκόνης, είναι ότι κατά την διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας του παρασκευάσματος, απελευθερώνει  σε μορφή αερίου, διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα την διόγκωση του υλικού και την αφράτη υφή. Τα υλικά αυτά έχουνε την ιδιότητα να είναι ανθεκτικά και να  αποδίδουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

 

ΦΟΝ

  Φον : είναι όλα τα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά για τις διάφορες παρασκευές τροφίμου, όσο αφορά στη καλυτέρευση, γεύσεων, υφής και προετοιμασία των πρώτων υλών. Στην κατηγορία των ΦΟΝ είναι , όλοι οι ζωμοί, οι μαρινάδες, οι  φάρσες και  σάλτσες. Είναι τόσο βασικά για μια κουζίνα, ώστε  να πετίχουμε, ένα  ντελικάτο και φίνο αποτέλεσμα σα παρασκευάσματα μας.