Κριτήρια και χαρακτηριστικά αγορά φρούτων και λαχανικών
Τα λαχανικά και τα φρούτα ανήκουν στην ευπαθή ομάδα τροφίμων, αφου η σύσταση τους μπορεί να αλλοιωθεί πολύ εύκολα και γρήγορα.
Για την σωστή επιλογή φρούτων και λαχανικών θα πρέπει τουλάχιστον να τηρείτε οι παρακάτω προϋποθέσεις.
-Τα μόνα προϊόντα που ίσως φέρνουν κάποια από τα παρακάτω κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία δίνουμε βάση για την ποιο σωστή διαλογή αυτών, μπορούμε να εξαιρέσουμε μερικά από αυτά μόνο για τα βιολογικά προϊόντα.
Τα βιολογικά προϊόντα σύμφωνα με τους κανόνες ευρωπαϊκή ένωσης , πρέπει αν φέρουν ιδικά σήματα, τα οποία παραπετούν σε προϊόντα που δεν έχουν υποστεί καμιά χημική επεξεργασία κατά το στάδιο ανάπτυξης και ωρίμανσης τους, τόσο στα ίδια προϊόντα καθώς και στο έδαφος τους.
1ον Να έχει παραμείνει το στίγμα φρεσκάδας, ως προς το χρώμα τους και την περιεκτικότητα υγρασίας τους, αφου δεν θα πρέπει να έχει ζαρώσει ο εξωτερικός φλοιός τους και η γενικότερη δομή των προϊόντων αυτών.
2ον Να μην υπάρχουν θολώματα, στάμπες και τεχνητό γυάλισμα, διότι φανερώνουν την επαφή τους πρόσφατα με φάρμακα
3ον Να βρίσκονται στο επιθυμητό στάδιο ωρίμανσης, να μην έχουν ούτε πολύ άγουρη σάρκα, ούτε και πολύ ώριμη, πράγμα που σημαίνει ότι έχει περάσει το στάδιο ωρίμανσης τους.
4ον Να μην έχουν ανεπιθύμητα σωματίδια όπως λάσπες χώματα, μικροοργανισμούς ή ζωύφια, ιστούς.
5ον Προσέχουμε να μην διακρίνονται, σημάδια παγετού, η μελανά στίγματα από χαλάζι ή κακή τεχνική περισυλλογής του.