Οι διαφορές τεχνικών παρασκευών για Νιόκι.
Για την παραγωγοί νιόκι, υπάρχουν τρεις τρόποι. Η διαφορά είναι στις ποικίλες της ζύμης. Χρησιμοποιούνται εξίσου και οι τρεις για ένα εξίσου σωστό και ντελικάτο αποτέλεσμα. Πέρα από την νοστιμιά της ζύμης, πολύ βασικό είναι η μετέπειτα επεξεργασία του, καθώς θα χρειαστούμε σε μερικά από αυτά μια συνοδευτική σάλτσα, ζωμό.
1ος Τρόπος/ Παριζιέν
Για την παραγωγή τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζύμη σού. Φτιάχνουμε μια ζύμη σού, την τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, χωρίς να εφαρμόσουμε σε αυτήν κάποιο κορνέ. Σε ένα πάγκο κόβουμε την ζύμη σε ένα μακρύ σωλήνα και έπειτα σε μικρά κομμάτια. Έχουμε ετοιμάσει ένα βραστό νερό αλατισμένο, το οποίο κοχλάζει, αλλά όχι με πολύ δυνατή βράση, διότι θα έχουμε την βράση δια της διαλύσεως. Αφού βράσουν τα ρίχνουμε σε ένα τηγανάκι που έχουμε φτιάξει μια σάλτσα και τα γλασάρουμε εκεί. Σερβίρουμε και διακοσμούμε.
2ος τρόπος/Ρομέν
Μια δεύτερη εκτέλεση για την παραγωγή των νιόκι, είναι να κάνουμε μια ζύμη από σιμιγδάλι, γάλα αυγά και τυρί τριμμένο.
Τα συγκεκριμένα δεν τα βράζουμε, αλλά τα γκραντινάρουμε με διάφορα τυριά ή κάποια βελουτέ κρέμα.
3ος τρόπος/ Πιεμοντέζ
Ένας ακόμα τρόπος , ο ποιο κλασικός και απλός είναι να φτιάξουμε ένα σφιχτό πουρέ πατάτας, από ψητές και όχι βραστές πατάτες, προσθέτοντας αλεύρι, κρόκους, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Δίνουμε ένα στρόγγυλό σχήμα και με ένα πιρούνι, είτε τα κάνουμε πλατιά ελαφρώς πατώντας ή απλά τα ραβδώνουμε.
Μία ακόμη διαφορά από τα παριζιέν είναι ότι, τα βράζουμε σε ένα φον πουλερικών και όχι σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και τα γκραντινάρουμε και αυτά με τυρί τριμμένο και σάλτσα ντομάτας.
**ο βρασμός να είναι δυνατός ώστε να κοχλάζει το υγρό στο σημείο που αρχίζει όλη η επιφάνεια του υγρού, να σκάει. Να μην είναι ποιο δυνατή, διότι θα υπάρξει φόβος να διαλύσει η ζύμη μας.