Άσπρο ψωμί

 

 Η ΒΑΣΙΚΉ ΖΎΜΗ ΨΩΜΙΟΥ

Για ψωμί 2Χ ενός  κιλού περίπου

-20γρ μαγιά νωπή

-470γρ νερό χλιαρό

-780σκληρό αλεύρι

-2κ.γ αλάτι

  

Ζυμώνεται την ζύμη στο μίξερ, με το φτερό.

Αν ζυμώσετε με το χέρι, ανοίξτε ένα λάκκο στο αλεύρι και ρίξτε το νερό.. Κάθε φορά που πιέζεται την ζύμη φροντίστε να φέρνετε το έξω μέρος στο κέντρο τις ζύμης, πιέζοντας 3-4 φορές στο κέντρο και ξανά το ίδιο. Λαδώνεται ένα μπολ και τοποθετείτε μέσα την ζύμη. Το σκεπάζεται και το αφήνετε να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου

Ξεφουσκώνετε και την ξανά φουσκώνετε την ζύμη πάλι με τον ίδιο τρόπο, για 10 λεπτά .

Κόβεται σε δύο μέρη την ζύμη, τα  πλάθεται και τα φορμάρετε σε δύο φόρμες,  αφου τις έχετε  σεμιζάρι με λάδι και αλεύρι.

 

Ψήνεται 2200 22-23 λεπτά και άλλα 17΄στους 1800

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ.

Πρώτα απ΄όλα, αν δεν το ψήσετε καλά η ψίχα θα είναι σαν ζυμάρι και θα έχει μια οσμή άλευρου.

Για να ελέγξετε αν το ψωμί ψήθηκε καλά , θα πρέπει να το γυρίσετε ανάποδα και τα το χτυπήσετε από την κάτω μεριά, αν ακούσετε έναν κούφιο ήχο τότε η φρατζόλα σας είναι ψημένη καλά.  Αφήστε το ψωμί να κρυώσει, επάνω σε ένα διάτρητο μέρος, ( σχάρα), για να μην κάνει υδρατμούς από το σημείο που ακουμπάει στη επιφάνεια.   

Αν προσθέσετε πάνω στην παπαρούνα σπόρους, απλά ρίξτε επάνω στο ψωμί και πιέστε ελαφρά. Με τον ίδιο τρόπο και σκληρό τυρί όπως γραβιέρα. Αν προσθέσετε κάποια άλλα υλικά θα πρέπει να γλασάρετε την επιφάνεια  αν ατό είναι σκληρό υλικό.

 

 

Άσε το στίγμα σου στην αρχική σελίδα κάνοντας “like” μπορείς ακόμα να συμπληρώσεις στην καρτέλα αφιερώματα ή συμπλήρωσε την φόρμα συμμετοχής στην αρχική σελίδα και πάρε μέρος στην “Επίσημη Σελίδα Γαστρονομίας”.