Παντεσπάνι

Το παντεσπάνι για να έχει την  σωστή υφή του και χρήση, πρέπει να είναι ένα αφράτο σώμα με πάχος περίπου στα 2-4 πόντους. Το μείγμα πρέπει να είναι αφράτο προτού τοποθετηθεί στο τσέρκι. Κατά την διάρκεια του ψησίματος δεν πρέπει να έχουμε πολύ δυνατό φούρνο, διότι το χρώμα του πρέπει να είναι κιτρινωπό και η σύσταση του ανάλαφρη, χωρίς ξεροψημένες γωνίες .

Το αφαιρούμε απο το τσέρκι όταν κρυώσει εντελώς και συνιστάτε η χρήση του την άλλη ημέρα.  Στον καταμερισμό κοπής του γίνεται σε τρία μέρη τα οποία δεν έχουν τον  ίδιο όγκο. Το πρώτο στρώμα δηλαδή το κάτω μέρος είναι πάντα περισσότερο ογκώδεις, διότι πρέπει να έχει δύναμη να ισορροπήσει  όλη η υπόλοιπη τούρτα, το μεσαίο ένα λεπτό στρώμα για να μην φορτώνει την τούρτα με περίσσια  ¨ψωμιά¨ και το τελευταίο στρώμα περισσότερο παχύ, για να δώσει στην τούρτα το πλεονέκτημα διαχωρισμού κατά την ώρα της κατανάλωσης ανάμεσα στην γέμιση και την ντελικάτη γεύση των προϊόντων που την στολίζουν και την δίνουν την τελική της μορφή. 

Ένα βασικό μείγμα παντεσπανιού αποτελείται από αυγά,  ζάχαρη άχνη,  βανίλια ,αλεύρι κοσκινισμένο και λίγο αλάτι

Πολύ σημαντικό το αρχικό χτύπημα του μείγματος με τα αυγά και την ζάχαρη, όπου είναι και το κυρίως βήμα που θα δώσει όγκο στο παντεσπάνι .

Χτυπάτε τα αυγά για λίγο μέχρι να σπάσουνε και τοποθετήστε μέσα την ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Αφού φουσκώσει το μείγμα στο χτύπημα προσθέστε κοσκινισμένο αλεύρι σιγά σιγά μαζί με λίγο βανίλια. Συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μείγμα γίνει ένας σφιχτός χυλός. Για να είστε σίγουροι ότι φέρατε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο χτύπημα του μείγματος, απλά με το σύρμα ή μια κουτάλα, βυθίστε την στο μείγμα και σηκώστε την φτιάχνοντας διάφορες γραμμές στην επιφάνεια του μείγματος. Εάν οι γραμμές σταθούν και δεν χαλάσουν τότε το μείγμα είναι έτοιμο. 

Αδειάστε το μείγμα σε ένα τσέρκι τοποθετώντας στον πάτωμα μια αντικολλητική κόλα χαρτιού.

** Ένα καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι να έχετε έξω τα αυγά πριν κάνετε το παντεσπάνι 3-4 τουλάχιστον ώρες πριν.  **

 

Πλάκα παντεσπάνι

Η πλάκα παντεσπάνι διαφέρει από το κλασικό παντεσπάνι,  τόσο στο αποτέλεσμα εκτέλεσης του, αλλά και στη χρήση του.  Ακολουθούμ ε την ίδια τεχνική παρασκευής του, με την διαφορά ότι δεν επιθυμούμε όγκο. Η χρήση της πλάκα παντεσπάνι είναι για κορμούς ή  διάφορα παρασκευάσματα σε φόρμες.  Τοποθετούμε την ίδια ποσότητα σε ένα ρηχό ταψί ( 22x23) ψήνουμε 190-200 για 4-5 λεπτά

**Για να ξεκολλήσει η πλάκα παντεσπάνι από την αντικολλητική κόλα χαρτιού, απλά από την επιφάνεια του χαρτιού αφου κρυώσει εντελώς υγραίνετε με ένα σφουγγάρι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογκαλερί: παντεσπάνι βασικό