Είναι το αναγνωρισμένο  παγκοσμίως κατοχυρωμένο εθνικό μας τυρί. Παράγεται  από τα παλαιά αρχαία χρόνια και παρασκευάζεται  από πολλές εγχώριες περιοχές μας.

Πλέον έχει κατοχυρωθεί από την Ε.Ε η ονομασία φέτα μόνο  η παραγωγή ελληνικού τυριού, το οποίο αποτελείτε από πρόβιο η αιγοπρόβειο  ( δηλαδή μείξη 30% γάλα κατσικίσιο) το οποίο  διατηρείτε σε άλμη .  Η παραμικρή ποσότητα αγελαδινού γάλακτος, δεν έχει καμία σχέση το προϊόν ε το ελληνικό  τυρί φέτα το οποίο μετατρέπετε σε λευκό τυρί.  

Η φέτα είναι ένα τυρί το οποίο διατηρείτε σε άλμη. Παράγεται από  την Αρχαία  Ελλάδα και σήμερα είναι πλέον αποκλειστικά εθνικό προϊόν. Παράγεται αποκλειστικά   από πρόβειο γάλα  ή αιγοπρόβειο, δηλαδή  με έως 30% κατσικίσιο γάλα. Η  φέτα είναι αλμυρή και η διάρκεια διατήρησης  της είναι  3 μήνες περίπου. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα  αλιώνεται  και έτσι χάνει την γεύση της καθώς και την ποιοτική συστατική μάζα της, γιατι αφυδατώνεται και προσβάλλεται από διάφορους μικροοργανισμούς.  Η ποικιλία αλλάζει και την βρίσκουμε λιγότερο ή περισσότερο σφιχτή. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται μέσο όρο είναι μέχρι και 45% και δεν ξεπερνάει τα 60%. 

Φωτογκαλερί: ΦΕΤΑ