Σε αυτό το σημείο θα δούμε τους βασικούς κανόνες που πρέπει να έχουμε υπόψη μας για να συνθέσουμε με επιτυχία ένα μενού. Οι κανόνες αυτοί είναι οι παρακάτω:

1.      Το μενού πρέπει να συνδυάζει εξίσου τη σωστή διατροφή με τη γεύση.

2.      Τα σερβιριζόμενα εδέσματα πρέπει να  είναι εναρμονισμένα με το είδος του μενού και η εκτέλεσή του να είναι άψογη.

3.      Οι επαναλήψεις των ίδιων φαγητών και των ίδιων τρόπων παρασκευής πρέπει να αποφεύγονται

4.      Το μενού πρέπει να είναι ανάλογο με την κατηγορία και το είδος της επιχείρησης.

5.      Στη σύνταξη του μενού πρέπει να συνεργάζονται στενά ο chef της κουζίνας , ο maitre , καθώς και ο F&B ή ο υπεύθυνος σύνταξης τους, εάν υπάρχει.

6.      Να μην ξεφεύγουμε από το προϋπολογισμένο κόστος, όταν έχουμε προκαθορισμένη τιμή πώλησης, όπως στη περίπτωση του allotment.

7.      Να μην επαναλαμβάνουμε (σερβίρουμε) για δεύτερη φορά το ίδιο φαγητό στο μενού.

8.      Να μην προσφέρουμε την ίδια γαρνιτούρα σε παρασκευές φαγητών στον ίδιο μενού. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

9.      Οι γαρνιτούρες που συνοδεύουν τα κυρίως πιάτα τοποθετούνται κατά σειρά. Α. Τα ψάρια όταν σερβίρονται ζεστά και σαν πρώτο πιάτο συνοδεύονται από σάλτσα, πατάτες βραστές, ρύζι ή βραστά λαχανικά Β. Η Παρασκευή κρέατος στο κυρίως πιάτο συνοδεύεται από μια σάλτσα αν είναι απαραίτητη, πατάτες ή ζυμαρικά, λαχανικά, σαλάτες.

10.  Πριν συντάξουμε ένα μενού να λάβουμε υπόψη μας το φύλο και την εθνικότητα των πελατών.

11.  Ν’ αρχίζουμε πάντοτε από τις ελαφρές παρασκευές και ζωμούς, στη συνέχεια να προχωρούμε στις πιο βαριές.

12.  Τα γλυκίσματα τα σερβίρουμε πάντοτε στο τέλος του μενού.

13.  Να μην επαναλαμβάνουμε το ίδιο μενού ή ακόμη και παραπλήσιο εάν είναι δυνατόν.

14.  Να μην επαναλαμβάνουμε το ίδιο χρώμα σάλτσας στις παρασκευές. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να έχουμε ποικιλία χρωμάτων, στα διάφορα σερβιριζόμενα πιάτα.

15.  Να προσαρμόζουμε το συντασσόμενο μενού ανάλογα με την εποχή. Για γαρνιτούρα εάν είναι δυνατόν, να χρησιμοποιούμε φρέσκα λαχανικά της εποχής. Το καλοκαίρι να συνθέτουν ελαφρές παρασκευές και το χειμώνα πιο δυνατές.

16.  Να μην κάνουμε ορθογραφικά λάθη. Εάν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα της γαστρονομίας.

17.  Να είμαστε έτοιμη να γράψουμε δίπλα στο μενού και το σύνολο των θερμίδων.

18.  Να υπάρχει μεγάλη ποικιλία σαλατών, που θα συνοδεύουν το κυρίως πιάτο. Οι σαλάτες να είναι από φρέσκα λαχανικά και το χρώμα της να είναι σε αρμονία με την παρασκευές του.

19.  Το μενού κατά τη γραφή και την παρουσίαση ένα είναι καλαίσθητο.

20.  Το κρασί όταν συμπεριλαμβάνεται στο μενού πρέπει να είναι προσεκτικά διαλεγμένο και ανάλογο με το προσφερόμενο φαγητό.