Άκου το σώµα σου. Βγάλε πρόγραµµα. Γίνε το πρόγραµµα. Όλοι ξέρουµε πόσο σηµαντική είναι η υγιεινή διατροφή για τον οργανισµό και το σώµα µας. Όταν ακούµε από κάποιον “κάνω δίαιτα...”, µας φαίνεται και µας ακούγεται ότι κάνει κάτι πολύ δύσκολο. Στην πραγµατικότητα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να έχει ένα πρόγραµµα στην διατροφή του, µε αποτέλεσµα να βοηθάει τον µεταβολισµό του ώστε να κάνει καλύτερες καύσεις. Έτσι, όταν χρειάζεται, χάνει εύκολα και βάρος. Φυσικά θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι χρειάζεται και η άσκηση- άθληση. Έστω και περπάτηµα 30 λεπτών την ηµέρα, βοηθάει τόσο πολύ τον µεταβολισµό µας, που τον συνδυασµό του µε την δίαιτα ή διατροφή θα τον χαρακτήριζα ως τον χρυσό συνδυασµό! Όλοι ξέρουµε λίγο πολύ τι να τρώµε και τι να αποφεύγουµε, όµως µε τον σύγχρονο τρόπο επιβίωσης τρέχουµε όλη την ηµέρα, και το αποτέλεσµα είναι να ξεχνούµε τι σηµαίνει ότι ήρθε η ώρα του φαγητού και να µην αφιερώνουµε λίγο από τον σηµαντικό µας χρόνο στη διαδικασία του φαγητού - τι εννοώ µε αυτό; Πολύ απλά, την ώρα που θα πεινάσουµε, να µην υποτιµήσουµε αυτήν την αίσθηση της πείνας, αλλά αντιθέτως να κάνουµε λίγο χώρο σ’ αυτό το αίσθηµα - µήνυµα του οργανισµού µας, και να φάµε κάτι (υγιεινό) µε ηρεµία και επίγνωση, κοινώς να το απολαύσουµε. Επίσης, είναι και το µαγείρεµα: ξέρω ότι είναι δύσκολο και θέλει χρόνο να µάθει κάποιος και να το βάλει στο πρόγραµµα του, πιστέψτε µε όµως, σιγά σιγά µπορεί να τα καταφέρει ο καθένας µας, αν επικεντρωθεί συνειδητά στην ανάγκη του να κάνει κάτι ενεργά για τη διατροφή του. Στο κάτω- κάτω, είναι πολύ ωραία αίσθηση να φτιάχνεις αυτό που θα φας, είναι περηφάνια. Έχω τη γνώµη πως είναι εξαιρετικά επιζήµια η αµερικανική νοοτροπία να “τρώµε στο πόδι” - το λεγόµενο σε όλους µας fast food. Απλά υποτιµούµε εµάς τους ίδιους και την ανάγκη µας. Επίσης, καλλιεργούµε βαθιά νεύρωση, αφού η λογική του fast food είναι να “τελειώνουµε γρήγορα” µε κάτι που ορίζουµε ως ασήµαντο, ενώ ήδη, ενώ τρώµε (µάλλον “κατεβάζουµε”) µηχανικά το φαγητό, ο νους µας είναι ήδη σ’ αυτό που θα κάνουµε “µετά”. Όπως είµαι και εντελώς αντίθετη µε τα πρότυπα των µοντέλων που κυκλοφορούν παντού ωθώντας τη νέα γενιά στη ανορεξία. Φυσικά δεν υποστηρίζω το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή αδιάφορος για το βάρος του. Όµως συχνά ξεχνούµε το προφανές: τη µέση λύση, η οποία κατά την γνώµη µου είναι να τρώµε όλες τις τροφές µε µέτρο και µε πρόγραµµα, µε δικό µας προγραµµατισµό και έλεγχο των εξαιρέσεων. Δηλαδή να κάνουµε αυτό που συχνότατα ξεχνούµε, την µεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ότι χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισµός. Ως διαιτολόγος, το γενικότερο πλαίσιο που έχω όταν δουλεύω επάνω σε µια δίαιτα ή διατροφή είναι το εξής. Ο άνθρωπος που µε επέλεξε, να κατανοήσει την ανάγκη ενός προγράµµατος στην διατροφή του, και κατ’ επέκταση ότι είναι εφικτό να µάθει να ψωνίζει µε ευκολία, µέσα στην καθηµερινότητά του, τα υλικά της τροφής του. Επίσης, να κατανοήσει πόσο σηµαντικό είναι να την µαγειρεύει µόνος του, αφού µέσα από αυτήν την διαδικασία θα µάθει πολλά γύρω από την διατροφή και θα γίνειπιο επιλεκτικός και απαιτητικός, µερικές φορές και επιφυλακτικός. Κι ακόµη, θα ήθελα να αναφέρω ότι όπως είναι αστείο να πηγαίνουν οι άνθρωποι σε ειδικούς για να µάθουν πως να αναπνέουν σωστά, έτσι κι εµείς, µπορούµε να εκµεταλλευτούµε τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και να τα βάλουµε στην ζωή µας και κυρίως στο τραπέζι µας.Κλείνοντας θα ήθελα να προτείνω τα εξής: ας ξεκινάτε την µέρα σας τρώγοντας πάντα πρωινό (είναι το σηµαντικότερο γεύµα τις ηµέρας), τα κύρια γεύµατα να είναι τρία και πάντα να συνοδεύονται από δυο σνακ ενδιάµεσα, να κάνετε όσο µπορείτε άσκηση-άθληση-γηµναστική,να µην τρώτε αργά το βραδινό σας, και τέλος να έχετε σταθερές ώρες γευµάτων. Μην καταφύγετε σε εξαντλητικές δίαιτες, πιστέψτε µε δεν είναι η λύση! Ειρήνη Β. Βερβέρη Διαιτολόγος/Σύµβουλος διατροφικού προγράµµατος-Nutrition Coach.