Η σχέση  της μαγειρικής τεχνοτροπίας με τα υλικά της μαγειρικής συνταγής.

 

Η σχέση της  μαγειρικής συνταγή με την μαγειρική τεχνοτροπία είναι άμεση. Αυτό το διευκρινίζω, διότι οι περισσότερες συνταγές, δίνουν βάση στα υλικά. Ακόμα και όταν δοκιμάζει κάποιος ένα παρασκεύασμα, το πρώτο πράγμα που θα ρωτήσει είναι,” καλά τι έβαλες μέσα”. Η επίδοση και η δημιουργία μιας γεύσης, όσο και μιας επίγευσης, ( δηλαδή το μετέπειτα στάδιο,  από  την κατάποση ενός βρώσιμου προϊόν  και η συνέχιση της  αίσθησης του προϊόν, καθώς και όλων των υπολοίπων υλικών αυτού),βασίζεται ένα μεγάλος μέρος και στην τεχνοτροπία της μαγειρικής.

Μία πολύ απλή και επαρκής έννοια όλου αυτού το πρόλογου, είναι και η τέχνη της ζωγραφικής. Πολύ καλά σαφώς καταλαβαίνουν οι επαγγελματίες του είδους(ζωγράφοι), όμως αμέσως τώρα θα σας  αναλύσω τον προσδιορισμό μου αυτόν.

            Ζωγράφος δεν έκανα, όμως οι μερικές συζητήσεις που κάνω με την μητέρα μου η οποία είναι ζωγράφος, αμέσως μπόρεσα να αντιστοιχήσω τις δύο αυτές τέχνες.

Λίγο πολύ, έχουμε ακούσει την έκφραση ¨ζωγράφισες πάλι¨, η οποία έκφραση αντιστοιχεί σε κάτι καλό που έχει φτιάξει κάποιος. Έτσι εμπνεύστηκα και αναφέρθηκα σε αυτήν την τέχνη, όμως τι να το κάνεις όταν κάποιος ζωγραφίσει με ωραία χρώματα, αλλά με την λάθος τεχνική ή με την όχι τόσο λεπτομερή τεχνική. Σίγουρα δεν θα αξιοποιηθούνε τα υλικά (χρώματα) σωστά, δίνοντας έτσι στο έργο την μισή τους αξία. Για αυτό το λόγο, μην προσπαθείτε πάντα να μαθαίνετε τι έχει μπει μέσα σε ένα φαγητό, αλλά πως τεχνικά έχει φτιαχτεί.

            Ας τοποθετηθούμε και πάλι,  έμπρακτα και σαφέστατα στο αντικείμενο μας.

Ένα τρόφιμο ανεξαρτήτου κατηγορίας, έχει κάποιες διατροφικές αξίες, χαρακτηριστικά, αλλά  και πολύτιμα στοιχεία,  τόσο της διατροφικής αλυσίδας όσο και της γευστικής επίδρασης. Όμως η συνολική αυτή αξία των διαφορετικών φυσικών ενώσεων,  για  να διεξαχθούν  και να αφομοιωθούν  από την  ανθρώπινη αντίληψη, χρειάζεται να επακολουθήσουν κάποιες τεχνικές, οι οποίες θα τονώσουν και θα εμπλουτίσουν τα χαρακτηριστικά αυτά, μετέπειτα από την κάθε πρόσθεση  υλικού στο μαγειρικό μας σκεύος.

Όσο σημαντική είναι η παραπάνω διαδικασία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η διαδικασία  ένωσης  όλων αυτών των στοιχείων, να ενεργοποιηθεί κατά τον  μέγιστο βαθμό και να αποδώσει το αποτέλεσμα της ικανοποίησης αυτών που θα το γευτούν.    

             Επομένως, τώρα πρέπει να έχετε καταλάβει, τον σημαντικό ρόλο που παίζει η θερμική επεξεργασία των τροφίμων και την σχέση που μπορεί  να έχουν τα υλικά μιας μαγειρικής συνταγής με την ιδανική και σωστή τεχνοτροπία