Τρόφιμα ευπαθή ή ευαλοίωτα (Τρόφιμα υψηλού κινδύνου)

Προσοχή κατά το χειρισμό ευαλλοίωτων τροφίμων!

Στα τρόφιμα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται:

· Έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (σάντουιτς, πίτσες, σαλάτες, ψητό κοτόπουλο και άλλα ζεστά φαγητά).

· Μαγειρευμένα τρόφιμα που περιέχουν κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί, δημητριακά, πουλερικά.

· Κρύα μαγειρευμένα κρέατα, σάλτσες, σούπες, ψητά.

· Αυγά και τα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα η μαγιονέζα και τα προϊόντα που περιέχουν         μαγιονέζα.

· Μερικώς μαγειρεμένα τρόφιμα τα οποία χρειάζονται ψήσιμο από τον καταναλωτή, όπως κρέας,       ψάρι ή πίτες πουλερικών, πίτσες και έτοιμα φαγητά, μερικώς μαγειρεμένα λουκάνικα.

· Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα μαλακά φρέσκα τυριά (μυζήθρα, ανθότυρος) και τα       τυριά με μύκητες (μπλε τυρί Δανίας, Μπρι, Ροκφόρ, Καμεμπέρ).

· Ψάρια, οστρακοειδή και θαλασσινά όπως οι γαρίδες, τα μύδια, τα στρείδια και τα καβούρια.

· Καπνιστά ή παστά κρέατα όπως τα σαλάμια, τα λουκάνικα και ψάρια κομμένα σε φέτες                      (σολωμός, πέστροφα, σκουμπρί κ.α.).

· Μαγειρεμένο ρύζι

· Πατέ κρεάτων και ψαριών, κρεατόπιτες, πίτες λαχανικών, πρόσθετα για σάντουιτς.

· Ραβιόλια που περιέχουν κρέας ή ψάρι.

· Επιδόρπια όπως κρέμες καραμελέ, πουτίγκες και σαντιγί.

·  Έτοιμες σαλάτες λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που περιέχουν φρούτα, ρύζι,                             μακαρόνια και μαγιονέζα.

·Γλυκά που περιέχουν νωπά αυγά ή σοκολάτα.