Τι να προσέχετε κατά την διαδικασία προετοιμασίας κρεάτων και  ψησίματος  στην σχάρα.

 

 

1.       Τα σκεύη,

Όσο αφορά τα σκεύη των κρεάτων που χρησιμοποιείτε  και είναι έτοιμα για την θερμική τους επεξεργασία, σίγουρα πρέπει να προσέξετε ένα βασικό. Δεν χρησιμοποιείτε  ποτέ τα ίδια σκεύη του ωμού κρέατος με το ψημένο που έχετε  πάρει πάνω από  την σχάρα. Το ωμό κρέας έχει βακτηρίδια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.  Στα σκεύη που έχετε επεξεργαστεί το κρέας δεν θα πρέπει να είναι αυτά τα οποία έχετε τοποθετήσει κοντά στην σχάρα περιμένοντας, πότε θα γίνουν αυτά που έχετε είδη τοποθετημένα στη σχάρα και να επαναφορτίσετε με νέα. Η αναμονή του υλικού που έχει μείνει στο σκεύος μπορούν να προκαλέσουν αλλοίωση στο τρόφιμο, με την έλλειψη χαμηλής θερμοκρασίας 

( μαινάδα)ενώ το υλικό που έχει μείνει επάνω στο κρέας, συντηρείτε ελαφρός από την θερμοκρασία που αποβάλει το ίδιο το τρόφιμο. ( περιορισμένος χρόνος)

 

2.       Εργαλεία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία όπως τσιμπίδες κ.α κατά την διαδικασίας ωμού κρέατος στη σχάρα με ψημένο κρέας κατά την μεταφορά του στο σκεύος αποθήκευσης. Μην χρησιμοποιείται το εργαλείο με το οποίο δοκιμάσατε τρυπώντας η πιέζοντας ένα τρόφιμο,  για να σιγουρευτείτε κατά πόσο έτοιμο είναι, με αυτό που θα καθίσετε να γευματίσετε. Υπάρχει κίνδυνος για την δημιουργία βακτηρίων  που μπορούν να προκαλέσουν  τροφική δηλητηρίαση. 

 

3.       Προετοιμασία. Κρατήστε τα ωμά επεξεργασμένα κρεατικά,  σκεπασμένα με καπάκι το οποίο σφραγίζει καλά στο σκεύος αποθήκευσης.  Εάν αφήσετε ελεύθερα τα κρέατα, είτε καλύψτε  με μια πρόχειρη μεμβράνη,   μπορούν να δηλητηριάσουν το ψυχόμενο χώρο  και τα υπόλοιπα τρόφιμα τα οποία είναι εκτεθειμένα στον ίδιο  χώρο συντήρησης.    

 

4.       Μην κρατάτε  τα κρεατικά τα οποία  έχετε για ψήσιμο στη σχάρα  κοντά σε αυτήν, διότι η υψηλή θερμοκρασία της  φωτιά μπορεί να  αλλοιώσει τους χυμούς του κρέατος ( αίμα) και να επιφέρει  τροφική μετάλλαξη στο σώμα  αυτού και να επιφέρει γαστρεντερικές λοιμώξεις στον οργανισμό.   

 

5.       Το κρέας για να καταλάβετε αν είναι ψημένο καλά, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγάζει στους χυμούς του αλλά να μην βγάζει ερυθρά αιμοσφαίρια μαζί με αυτούς. 

Φωτογκαλερί: Παρατηρήσεις για τροφική δηλητηρίαση