boucher Nick kexagias

 

Ο μύθος του πλυμένου κρέατος

  Ένα μεγάλο λάθος που συνεχίζουν να κάνουν εδώ και χρόνια όσοι μπαίνουν στη κουζίνα είναι το πλύσιμο του κρέατος. Ακόμα και του κιμά ( το έχω ακούσει και αυτό στα 20 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά)! Πάμε να δούμε μαζί γιατί είναι ένας τελείως περιττός λόγος και σε κάποιες  περιπτώσεις ακόμα και επικίνδυνος.

 Το κρέας που αγοράζετε δεν έχει έρθει σε επαφή με κάτι τόσο  επιβλαβές ώστε να χρειάζεται  καθάρισμα. Όταν λοιπόν κάποιος - α αρχίζει να ρίχνει νερό στην επιφάνεια του κρέατος  προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών  και ειδικά στο κρέας που μένει το βράδυ στο ψυγείο  έως την επόμενη ημέρα. Καθώς περνάει η ώρα το κρέας αρχίζει να αλλάζει χρώμα και να δείχνει πιο καφέ, όπως και η μυρωδιά του να γίνεται πιο έντονη. Αυτό μπορεί μέχρι και  να σας χαλάσει το κρέας. Συνήθως το ψήσιμο  είναι αυτό που λόγω  θερμοκρασίας θα έχει σκοτώσει ότι βλαβερό  υπάρχει   ( αφού θα περάσει τους 160 βαθμούς ).  Αλλά δεν θα έχετε πάρει από το κρέας την γεύση που περιμένατε, ή ακόμη και την μυρωδιά. Για το μόνο κρέας που θα πρότεινα νερό θα ήταν το αρνί και το κατσίκι σε σημεία που ίσως να έχουν τρίχες και μετά απαραίτητα καλό στέγνωμα με χαρτί.

Κοτόπουλο -  Ότι πιο επικίνδυνο.....

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που ένα πεντακάθαρο κοτόπουλο χρειάζεται πλύσιμο. Ρίχνοντας νερό στο κοτόπουλο εκτός του ότι γεμίζετε παντού (σκεύη και νεροχύτη ) μικρόβια, αναπτύσσεται και μία ομάδα βακτηρίων με την ονομασία καμπυλοβακτηρίδιο το οποίο ευθύνεται για την γαστρεντερίτιδα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το σκουπίσετε με ένα χαρτί για τυχόν κομμάτια από την επιφάνεια κοπής του κρεοπώλη σας. Η θερμοκρασία,  όπως προαναφέραμε, θα κάνει τα υπόλοιπα. Χρειάζεται μόνο η προσοχή σας να μην έχει κάποιο κομμάτι  του κοτόπουλου ροζ χρώμα μετά το ψήσιμο διότι  αυτό είναι σημάδι ότι δεν το έχει "πιρουνιάσει"  η φωτιά.

Υ.Γ. 1) Επειδή κάποιοι θα συνεχίσετε να έχετε τις επιφυλάξεις σας, θα σας κάνω μία ρητορική ερώτηση. Στα μαγαζιά που πάτε για φαγητό πιστεύετε ότι πλένουν το κρέας που τρώτε; Η απάντηση είναι όχι βέβαια.

Υ.Γ.2) Οποιοσδήποτε πλένει λοιπόν το κρέας εν έτη 2015 σίγουρα έχει μείνει πολύ πίσω σε θέματα γνώσεων.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση

Με εκτίμηση

Νίκος Κεχαγιάς - Κρεοπώλης

 

 

Νέα

Δημοσκόπηση

2014-12-14 13:19
Αφήστε το αποτύπωμα σας  κάνοντας “like” στην αρχική σελίδα ή ψηφίζοντας στην αριστερή λίστα "δημοσκόπηση"  ακόμα μπορείτε να καταγράψετε την γνώησας-άποψη σας για την σελίδα  στην καρτέλα “ σχόλια και αφιερώματα”