Τα αιγοπρόβατα είναι μηρυκαστικά θηλαστικά  και ανήκουν στην κατηγορία  των βοοειδών και περιλαμβάνουν τα οικόσιτα πρόβατακατσίκες. Έχουν  κοντό και αρκετά ογκώδεις  σώμα, κοντά  κέρατα και μικρή ουρά. Η εκτροφή των αιγοπροβάτων μετράει από τα αρχαία χρόνια και πέρα από την σάρκα τους, χρησιμεύει και για το μαλί τους, δέρματος, γάλακτος. Τα αιγοπρόβατα είναι καλό να  μετακινούνται ανάλογα με την εποχή  από   πεδινούς τόπους σε ορεινούς  και το αντίστροφο. Για το ποιο ποιοτικό μαλλί είναι  τα πρόβατα μερινός και οι κατσίκες της Άγκυρας και του Κασμίρ.

Μετά την σφαγή τους, αποσύρουν το κεφάλι το δέρμα  και τα εντόσθια τα οποία συντηρούνται στο ψυγείο  και χρησιμοποιούνται για αρτοπαρασκευάσματα.

Στη διάθεση βρίσκουμε είτε ολόκληρα είτε τεμαχισμένα σε δύο ημιμόρια  και τέταρτα,

I.            Μπούτια, μηροί

II.            Νεφραμιά

III.            Μπριζόλες παιδάκια

IV.            Ωμοπλάτη

V.            Στήθος – κοιλιά

VI.            Κεφάλι

VII.            κότσι 

Φωτογκαλερί: αιγοπρόβατα