Ø  Αλα κοκ/ είναι τα  λεγόμενα αυγά τα οποία τα βράζουμε  προσεκτικά σε αλατισμένο νερό, μαζί με τον εξωτερικό του φλοιό για 3-3,1/2 λεπτά, με σιγανή βράση στο σημείο όπου να αρχίζει να σκάει το νερό. Δεν επιθυμούμε την δυνατή βράση του, διότι όταν το νερό κοχλάζει με μεγάλη ένταση, αυτό δημιουργεί το φόβο να σπάσει τον εξωτερικό φλοιό του αυγού και να έχουμε υπολείμματα από το εσωτερικό.

Τα σερβίρουμε στις αυγοθήκες με τον κρόκο του σε αραιή μορφή, συνοδεύοντας ζεστό ψωμί.

 

Ø  Μολέ/ τα βράζουμε σε σιγανή βράση, μαζί με το φλοιό τους για 5 λεπτά περίπου, τα αποσύρουμε και τα κρυώνουμε αμέσως. Τα ξεφλουδίζουμε και τα σερβίρουμε ζεστά.

*Επιδιώκουμε σφιχτό ασπράδι και κρεμμώδη  κρόκο.

Ø  Ντυρ/ τα βουτάμε σε αλατισμένο νερό μαζί με τον φλοιό τους, για 5-6 λεπτά. Τα σερβίρουμε ξεφλουδισμένα και πολλές φορές και κομμένα.

Επιδιώκουμε σφιχτό ασπράδι και σφιχτό κρόκο.

·         ΠΑΡΑΓΩΓΑ από αυγά ντυρ

-Μορνέι, κόβουμε στη μέση τα αυγά ντυρ , τα σκεπάζουμε με  σάλτσα μορνέι και τα γκραντινάρουμε.

-Ορόρ, κόβουμε τα αυγά ντυρ στη μέση, αφαιρούμε το κρόκο και το ανακατεύουμε με μπεσαμέλ. Γεμίζουμε με αυτό το μείγμα ξανά, μασκάρουμε με σάλτσα τοματέ και πουδράρουμε  με τυρί.

 

Ø  Ποσέ/ ζεσταίνουμε νερό μέχρι το  σημείο βρασμού, και σπάμε το αυγό μέσα στο νερό, όπου έχουμε αλατίσει. Το κρατάμε μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί ο κρόκος  και αποσύρουμε , με μία τρυπητή κουτάλα.

·         Παράγωγα

-φιορεντίν/ σοτάρουμε σπανάκι, τοποθετούμε από πάνω με αυγό  ποσέ, μασκάρουμε με σάλτσα μορνέι και γκραντινάρουμε.

-Μορνέι/ τοποθετούμε τα ποσέ επάνω σε κρουτόν, μασκάρουμε με μορνέι τυρί και φοντί  βούτυρο και γκραντινάρουμε.

-Γκραντ Ντουκ/ ακολουθούμε τα αυγά μορνέι και συνοδεύουμε με φουαγκρά, τρούφες και κορυφές σπαραγγιών.

-Περτιγκέζ, αυγά ποσέ επάνω σε ψητές ντομάτες, προσθέτουμε περτιγκέζ σάλτσα και γκραντινάρουμε.

-Αρζαντίγ/ ποσέ επάνω σε σφολιάτα ψημένη, προσθέτουμε βελουτέ  με πουρέ από σπαράγγια.

Φωτογκαλερί: Αυγά