Ελαιόλαδο Μεσσηνίας "Pidima"
Το ελαιόλαδο Pidima είναι ένα εξαιρετικό και απόλυτα φυσικό προϊόν με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) που προέρχεται από ημιορεινά και ορεινά ελαιόδεντρα σε υψόμετρο 250-500μ. Διατίθεται και σε βιολογικό. Η οξύτητα του κατά τη διάρκεια της παραγωγής δεν ξεπερνάει τα 0.3% (με όριο 0.8%) και ανήκει στην ανώτατη κατηγορία του Ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ’’premium’’. Οι ετήσιες ποσότητες είναι περιορισμένες λόγω του συγκεκριμένου υψομέτρου περισυλλογής του καρπού και το ελαιόλαδο προέρχεται από την ποικιλία της Κορωνέικης ελιάς.
Όπως μας αναφέρει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Pidima Greek extra virgin olive oil Γιώργος Σακκάς, "η ποιότητα του ελαιολάδου είναι το θεμέλιο του όλου εγχειρήματος και για αυτό είμαστε πολύ αυστηροί σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Ο αυστηρός έλεγχος σε θέματα ποιότητας και υγιεινής μας δημιουργεί την απόλυτη σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα και σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις κατατάσσουν το ελαιόλαδο Pidima στην ανώτατη κατηγορία ποιότητας Ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ‘’premium’’, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες μας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσουμε και την πρώτη μας εξαγωγή και σύντομα θα είναι διαθέσιμο και εκτός διαδικτύου στην Ελλάδα, σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη".
Τα χαρακτηριστικά και η κατηγορίες του ελαιολάδου
• Λίγα λόγια και χαρακτηριστικά τόσο για την παραγωγή όσο και την
αναγνώριση του καλού εμπορικού ελαιολάδου.
Το καλό ελαιόλαδο μπορεί να το καταλάβει κανείς σχετικά εύκολα χωρίς να
έχει ιδιαίτερη εμπειρία στη γευσιγνωσία αρκεί να του αφήσει ένα κάψιμο
στο λαιμό όταν το δοκιμάσει ωμό. Βέβαια όσο περνάει ο καιρός το κάψιμο
αυτό μειώνεται αλλά παραμένει. Υπάρχουν και οι χημικές αναλύσεις που μας
δίνουν περισσότερες πληροφορίες όσο αφορά την ποιότητα του, όπως την
οξύτητα, τα Κ232, τα Κ270, τα ΔΚ, τα υπεροξείδια κλπ. Επίσης πολύ
σημαντικό ρόλο στην ποιότητα παίζουν τα ελαιόδεντρα, ο τρόπος συντήρησης
τους καθώς, το περιβάλλον που αναπτύσσονται και τέλος το ελαιοτριβείο
που ολοκληρώνεται η διαδικασία παραγωγής.
• Διαχωρισμός ελαιόλαδο, παρθένο και έξτρα παρθένο
Εξαιρετικό (extra) παρθένο ελαιόλαδο: η καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου με
άμεμπτη γεύση και οσμή, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά
οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,8 g ανά 100 g
ελαιολάδου (οξύτητα: 0 - 0,8%),
Παρθένο ελαιόλαδο: παρθένο ελαιόλαδο με καλή γεύση και οσμή, του οποίου
η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν
υπερβαίνει τα 2 g ανά 100 g ελαιολάδου (οξύτητα: 0,8 - 2%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε
παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ένα πλεονέκτημα που δεν το
έχουμε εκμεταλλευτεί έως σήμερα.
Εμείς έχουμε ανεβάσει ακόμα παραπάνω τον πήχη της ποιότητας μας και
παράγουμε ελαιόλαδο πολύ χαμηλής οξύτητας που δεν υπερβαίνει το 0,3%
κατά την παραγωγή του. Δηλαδή ανήκει στα ανώτατα επίπεδα ποιότητας του
εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου βάση χημικών αναλύσεων. Οξύτητα που λίγα
ελαιόλαδα παγκοσμίως μπορούν να έχουν και να το αναγράφουν στην επίσημη
ετικέτα τους.
• Τελικά είναι σωστό να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο ή όχι και γιατί.
Το τηγάνισμα με ελαιόλαδο έχει να κάνει με το προσωπική προτίμηση του
καθενός. Προσωπικά δεν μπορώ να φάω ακόμα και στο τηγάνισμα άλλο λάδι
εκτός από ελαιόλαδο. Γενικά το τηγάνισμα οποιουδήποτε τροφίμου δεν είναι
υγιεινό. Όμως είναι καθαρά θέμα προτίμησης και τι δέχεται ευχάριστα στον
ουρανίσκο του ο κάθε άνθρωπος και η διατροφική κουλτούρα του.
• Ποιες είναι η σωστές συνθήκες συντήρησης για το ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φυλάσσεται σε δοχείο
(ντενεκέ). Πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος 15-20C και πάντα σε
γυάλινες σκουρόχρωμες φιάλες έτσι ώστε να μην αλλοιώνονται τα ποιοτικά
χαρακτηριστικά. Αν το ελαιόλαδο αποθηκευτεί εκτός των παραπάνω συνθηκών
μπορεί να αλλοιωθεί ακόμα και η γεύση του. Προσωπικά ο καλύτερος τρόπος
αποθήκευσης είναι σε inox δοχεία.