Στο παρακάτω Άρθρο ο bucher Κεχαγίας και ένας απο τους ιδιοκτήτες  του ταχυφαγείο Δια χειρός στην καβάλα  μας εξηγεί τους λόγους που πρέπει να αποφεύγουμε τον κατεψυγμένο γύρο.

 

Ιδιοκτήτης του ταχυφαγείο Δια χειρός στην καβάλα  Μας εξηγεί τους λόγους που πρέπει να αποφεύγουμε τον κατεψυγμένο γύρο.

Το ταχυφαγειο "Δια χειρός" και ο "bucher" N.Κεχαγίας, καταγράφει για τους λόγους τους οποίου πρέπει να αποφεύγουμε τον κατεψυγμένο γύρο.

Λίγα λόγια για τον γύρο

  Η ιστορία του ξεκινά με τον ερχομό των προσφύγων από την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, αρχικά με πρόβεια κομμάτια κρέατος  που  κάπου στα μέσα του '70 αντικαταστάθηκαν με χοιρινό. Στην Ελλάδα είναι πλέον  η πιο συχνή λύση γρήγορου φαγητού για όλες τις ηλικίες.

 

Η διαδικασία

  Ο γύρος  φτιάχνεται από διάφορα κομμάτια κρέατος όπως  πανσέτα, λαιμό, σπάλα . Το 99% όμως πλέον των καταστημάτων που πουλάνε γύρο έχουν μπει στην βιομηχανοποίηση. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι με πρωτεύοντα την τιμή και δευτερεύοντα  την ευκολία.

 

Οι διαφορές του βιομηχανοποιημένου με τον χειροποίητο.

 

Ο χρόνος είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των βιομηχανιών που μπορούν να παράγουν ακόμα και  10 τόνους  στο 8ωρο ενώ στο χειροποίητο όσο αντέξει ο τεχνίτης. Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως του χειροποίητου είναι το τελικό προϊόν. Εδώ και χρόνια στο βωμό του κέρδους " φορτώνουν " το κρέας με φωσφορικά άλατα μέσω  ενεσαριστών ( βελόνων ) ή βαρέλες μάλαξης, κι έτσι έχουμε π.χ. για 70 κιλά κρέας και 30 κιλά νερό.

Εμείς σεβόμενοι την ιστορία αλλά και την γνώση μας πάνω στο  κρέας φτιάχνουμε καθημερινά γύρο από πανσέτα, σπάλα και ελάχιστο λαιμό και κάποιες φορές ακόμα και ολόκληρα κομμάτια μπριζόλας!!! Προσθέτουμε κρεμμύδι ,αλάτι και μπαχαρικά και αφήνουμε το κρέας  να μαριναριστεί  για τουλάχιστον 48 ώρες μέχρι και 6 ημέρες. Μία ακόμη διαφορά είναι η ασύμμετρες  φέτες που δίνει ο τεχνίτης  σε σχέση με τις φλούδες  που βγάζει ένα μηχάνημα. Η απόλυτη διαφορά όμως είναι στην γεύση. Κανένας  κατεψυγμένος γύρος δεν μπορεί να φτάσει σε ποιότητα  έναν νωπό. Πώς θα μπορούσαν  άλλωστε κομμάτια κρέατος που έχουν υποστεί χημική διαδικασία να είναι καλύτερα από μαριναρισμένα κομμάτια που θα έχουν φυσικά συστατικά;!!!

Εμείς στην ομάδα του Δια χειρός όχι μόνο θα προσπαθούμε κάθε μέρα να σας προσφέρουμε  τον πιο νόστιμο και ποιοτικό γύρο, αλλά δεσμευόμαστε απέναντι σας  ότι ποτέ δεν θα έχουμε το ίδιο προϊόν  όπως  οι βιομηχανίες, διότι η μαγεία είναι στην διαφορετικότητα.

Με εκτίμηση

bucher Νικόλαος  Κεχαγιάς

 

Νέα

Δημοσκόπηση

2014-12-14 13:19
Αφήστε το αποτύπωμα σας  κάνοντας “like” στην αρχική σελίδα ή ψηφίζοντας στην αριστερή λίστα "δημοσκόπηση"  ακόμα μπορείτε να καταγράψετε την γνώησας-άποψη σας για την σελίδα  στην καρτέλα “ σχόλια και αφιερώματα”