Ισως η απαγόρευση χρήσης κρεαταλεύρων στη διατροφή των ζώων, όσο βέβαια συνεχίζεται, να μας προφυλάσσει από διατροφικούς κινδύνους, το πρόβλημα όμως της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων των σφαγείων παραμένει άλυτο και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Αν και συχνά επαναλαμβάνεται στην Ελλάδα, έτσι και αλλιώς δεν «συνηθίζονταν» τα κρεατάλευρα στη διατροφή των ζώων, πριν από την απαγόρευση, λειτουργούσαν 16 μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων των σφαγείων, που μετέτρεπαν τα άχρηστα υπολείμματα σε ζωοτροφές. Επρόκειτο ,είτε για σφαγεία που διέθεταν ρέτερινγκ, δηλαδή μηχάνημα επεξεργασίας ,είτε για αυτόνομες μονάδες που έπαιρναν τα υπολείμματα από τα σφαγεία ,για τα οποία μάλιστα πλήρωναν. Η «ανακύκλωση» των αποβλήτων, έμοιαζε ιδανική λύση. Ελυνε το πρόβλημα της διαχείρισης αφήνοντας μάλιστα και κέρδος, και «πρόσφερε» στα ζώα περισσότερες πρωτεΐνες. Μόνο που η φύση είχε διαφορετική άποψη... με τα γνωστά επακόλουθα.
Μετά την απαγόρευση χρήσης των κρεαταλεύρων οι μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων ανέλαβαν την καταστροφή των βοοειδών άνω των τριάντα μηνών που πήραν το δρόμο της απόσυρσης εφόσον οι κτηνοτρόφοι προτιμούσαν να μην «διακινδυνεύσουν» τη διαδικασία των γρήγορων τεστ. Ομως τα σφαγεία έπρεπε να βρουν τρόπο να απαλλαγούν από τα στερεά απόβλητα που κάθε μέρα παράγονται σε τεράστιες ποσότητες. Όταν σφάζεται ένα ζώο μόνο το 55% του συνολικού του βάρους προορίζεται για κατανάλωση. «Κάθε μέρα τα παραπροϊόντα του σφαγείου φτάνουν περίπου τους 12 τόνους», λέει ο κ. Γιώργος Διδάγγελος, ιδιοκτήτης του βιομηχανικού σφαγείου ΙΑΣΩΝ Α.Ε. στην Καρδίτσα. Η λύση που επιλέγεται ,είναι η ταφή εφόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χώρος που διαθέτει το σφαγείο είναι μεγάλος.Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τόσες «ανέσεις» ,με αποτέλεσμα τα στερεά απόβλητα να καταλήγουν χωρίς καμιά επεξεργασία στις χωματερές, ελλείψει ΧΥΤΑ σε πολλούς νομούς. Δεν θα μπορούσαν να καίγονται; «Οι κλίβανοι, που διαθέτουν ακόμα και τα πιο σύγχρονα σφαγεία δεν έχουν τη δυνατότητα να κάψουν τέτοιες ποσότητες», εξηγεί ο κ. Διδάγγελος. Η δυναμικότητα των κλιβάνων που διαθέτουν τα σφαγεία, όσα διαθέτουν, είναι περίπου 350 κιλά κάθε έξι ώρες. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν καίνε τα υλικά υψηλού κινδύνου.
Εγκατάσταση ρέτερινγκ
Η λύση, που σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας μελετάται είναι η χρηματοδότηση από το Γ' Κ.Π.Σ εγκατάστασης ρέτερινγκ στα βιομηχανικά σφαγεία, ώστε να επεξεργάζονται τα απόβλητα και μετά να μπορούν να τα κάψουν. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Διδάγγελος, «όλα αυτά σημαίνουν μεγάλο κόστος. Ακόμα, παρά τις υποσχέσεις, στους κλιβάνους, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε πετρέλαιο κίνησης που κοστίζει περισσότερο».