Στάδιο παραγωγής κρασιού

 

Διαδικασία περισυλλογής και παραγωγής κρασιού.

Πρώτο στάδιο είναι η περισυλλογή των τσαμπιών  από τον κορμό τους. 

Μετά την διαδικασία αυτή μεταφέρουμε όλα τα τσαμπιά για την προενζυμωτικής  εκχείλισης , αφού πρώτα έχει περάσει από την διαδικασία διαχωρισμούς ρώγας από τα κοτσάνια κουκούτσια κ.α, συνεχίζουμε την διαδικασία   σε χαμηλή θερμοκρασία  για κάποιες ώρες.

Στο επόμενο στάδιο πιέζονται στο πιεστήριο και παίρνουμε το υγρό στοιχείο του καρπού.  

Ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση, όπου σε αυτήν την διαδικασία  διασπώνται τα ζάκχαρα και  παράγεται  το διοξείδιο του άνθρακα και οινοπνεύματος  αυτού.

Η διαδικασία για αυτό το αποτέλεσμα το φέρνουν η ζυμομύκητες του σταφυλιού.  Για την ποιο γρήγορη διαδικασία της παραπάνω τεχνικής, είναι η προσθήκη περισσοτέρων ζυμομυκήτων   και η προσθήκη οξυγόνου στο μείγμα, αλλά  και  η σωστή διατήρηση θερμοκρασίας.  Σε ένα  σωστό αποτέλεσμα ζύμωσης  συνιστάται μια περίοδος 15-20 ημερών, χωρίς αυτό όμως να είναι άκρως απαραίτητο, αφού μας δίνεται η επιλογή της διακοπής αυτής με άμεσο τρόπο αλλά και αποτέλεσμα το οποίο σε περίπτωση  διακοπή της  ζύμωσης,  θα έχουμε και το αντίστοιχο  προϊόν.  

Μετά την διαδικασία  ζύμωσης το κρασί θα πρέπει να διατηρηθεί σε δρύινα βαρέλια ( για το καλύτερο αποτέλεσμα), προχωρώντας έτσι στην παλαίωση του κρασιού σε περίπτωση που απευθυνόμαστε σε ένα κόκκινο ποιοτικό κρασί.

**Για την μετατροπή γεύσεις  και αρώματος  του κρασιού, ακολουθείτε το επίπεδο επεξεργασίας της ρώγας κατά την διάρκεια πιέσεως φλούδας με την σάρκα της ρόγας. Με αυτό τον τρόπο επεξεργαζόμαστε και τα επίπεδα χρώματος στο κρασί.

 

 

 

 

 

 

 

Νέα

Δημοσκόπηση

2014-12-14 13:19
Αφήστε το αποτύπωμα σας  κάνοντας “like” στην αρχική σελίδα ή ψηφίζοντας στην αριστερή λίστα "δημοσκόπηση"  ακόμα μπορείτε να καταγράψετε την γνώησας-άποψη σας για την σελίδα  στην καρτέλα “ σχόλια και αφιερώματα”    

Φωτογκαλερί: Στάδια παραγωγής κρασιού