Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη ζωή και την σωστή λειτουργεία. Η  λέξη αμοιβή στην αγγλική γλώσσα, που είναι salary, προέρχεται από τη λατινική το salt (αλάτι), οι Ρωμαίοι συχνά είχαν  την αμοιβή τους σε αλάτι.
Το αλάτι βοηθά στην δημιουργία  των ερυθρών κυττάρων, στα κύτταρα και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το νάτριο είναι ενέργεια και υπεύθυνο για τη μεταφορά μηνυμάτων του εγκέφαλο προς το μαοϊκό σύστημα του οργανισμού μας.

Το νάτριο και το χλώριο βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το νάτριο διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, γλυκόζης και τα αμινοξέων.
Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού ( νατρίου)  μπορεί να προκαλέσει  αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών και καρδιακά προβλήματα καθώς και εγκεφαλικά νοσήματα.
Μπορούμε να βρούμε δύο διαφορετικούς τύπους άλατος: ανεπεξέργαστο ή ΜΗ ραφιναρισμένο αλάτι (θαλασσινό αλάτι),  αποτελείται από 84% χλωριούχο νάτριο και 16% άλλα μέταλλα και το εξευγενισμένο ή ραφιναρισμένο αλάτι, το οποία αποτελείτε από 97,5% χλωριούχο νάτριο (NaCl) και περίπου 2,5% χημικά πρόσθετα.
Το φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι είναι ένα εξαιρετικό καρύκευμα με ανώτερη γεύση και  υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα θέλατε να αντικαταστήσετε το κοινό ιωδιούχο αλάτι με θαλασσινό.

Το ανεπεξέργαστο αλάτι παράγεται μέσω της εξάτμισης του θαλασσινού νερού στον ήλιο. Κάποιες φορές είναι ελάχιστα επεξεργασμένο, σε τέτοιο βαθμό όμως που η επεξεργασία αυτή αφήνει  απείραχτα  πολλά από τα φυσικά ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, βρώμιο και φώσφορο. Περιέχει 92 ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχεία, και την συντήρηση των κυττάρων.
Αντιθέτως, όμως την ώρα της  θερμική επεξεργασία του ανεπεξέργαστου αλατιού  αφαιρούνται πολλά από  τα περισσότερα φυσικά ορυκτά  συστατικά μεγάλη ποσότητα σε νάτριο . Το σώμα προσπαθεί  να απομακρύνει την παραπανίσια  δόση νατρίου και καλίου και  καταλήγει να χρησιμοποιεί για αυτό την υγρασία  που διαθέτει ο οργανισμός με αποτέλεσμα την αφυδάτωση του.
Το επιτραπέζιο-επεξεργασμένο αλάτι εμπλουτίστηκε με ιώδιο, λόγο μεγάλου αριθμού πληθυσμού  με αποτέλεσμα την ανάπτυξη βρογχοκήλης και την ανάπτυξη  υποθυρεοειδισμού. Το φυσικό θαλασσινό αλάτι περιέχει μικρότερες ποσότητες ιωδίου αλλά στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στην διατροφή το φυσικό αλάτι δεν έχουν  έλλειψη σε αυτό το θρεπτικό συστατικό

Αλάτι Ιμαλαΐων

με ροζ χρώμα  και  έντονη γεύση . Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία και αντικαθιστά το επιτραπέζιο αλάτι με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για αλάτι που έχει κρυσταλοποηθεί από την ίδια την φύση μέσα στη γη .Με την υψηλή του περιεκτικότητα σε 84 ιχνοστοιχεία χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει το κυκλοφορικό και αποτοξινώνει τον οργανισμό. 

 

Το ορυκτό Αλάτι Ιμαλαϊων είναι χρήσιμο για πολλά πράγματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός των άλλων για να καθαρίσει τα ιγμόρια ώστε να αποτρέψει το συνάχι και να αποσυμφόρηση  της μύτη και τις ρινικές μολύνσεις, χρησιμοποιείται για πλύσεις στα μάτια για να αποκαταστήσει την υγρασία στα ξηρά μάτια, για εισπνοές για να θεραπεύσει τις αναπνευστικές διαταραχές, όπως η βρογχίτιδα, στο μπάνιο γιατί προσφέρει τα ίδια αποτοξινωτικά αποτελέσματα όπως μια τριήμερη νηστεία και για μάσκες ομορφιάς για να θεραπεύσει ερεθισμούς του δέρματος, τραυματισμούς των ιστών, προβλήματα στις αρθρώσεις, την κυτταρίτιδα και για να αναζωογονήσει και να σφίξει το δέρμα.

Το καθημερινό  αλάτι, που βρίσκεται στο τραπέζι έχει υποβληθεί σε επεξεργασία με πρόσθετες ουσίες και χημικά.

Το επεξεργασμένο όμως αλάτι περιέχει ιώδιο, που είναι κι αυτό ως συστατικό απαραίτητο, ιδίως στις έγγειες. Το ιώδιο είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την  σωστή λειτουργία θυρεοειδούς.

Το αλάτι δεν παχαίνει. Προκαλεί όμως κατακράτηση υγρών και φουσκώματα.

Υπάρχει μεγάλη ποσότητα αλατιού σε δευτερεύον προϊόντα όπως,  τυριά  αλλαντικά, ψωμί κι άλλα αρτοσκευάσματα, σάλτσες και γλυκίσματα. Επομένως;  και να ελαττώσουμε το αλάτι στο φαγητό μας πάλι εξακολουθούμε να λαμβάνουμε μια ποσότητα.  

2.300mg νατρίου ανά ημέρα είναι το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης. Ο μέσος πολίτης όμως λαμβάνει ημερησίως 10 γραμμάρια.

Οι αθλητές κι όσοι κάνουν πολύωρη χειρωνακτική εργασία χρειάζονται περισσότερο αλάτι για να αναπληρώσουν το νάτριο που χάνουν με την εφίδρωση.

Τα μωρά μέχρι ενός έτους δεν πρέπει να τρώνε αλάτι. Αν και πάλι το γάλα του μωρού περιέχει αλάτι από τη μητέρα κατά την διάρκεια  του θηλασμού.   

Οι τροφές όπως λαχανικά, κρέας,  θαλασσινά  περιέχουν αλάτι. Αυτά τα τρόφιμα μπορούμε να μην τα αλατίσουμε κατά την παρασκευή τους για την σωστή υγιεινή.

 

Φωτογκαλερί: αλάτι